Ik kon mijn ogen niet geloven. Voor me lag een klein notitieboekje met daarin een tiental gedroogde klavertjes geplakt. Geen gewone drie bladerige klaver, maar klavertjes vier, vijf en zelfs zes en zeven! Nu ik dit opschrijf geloof ik het zelf nauwelijks meer. Het is namelijk alweer zo’n tien jaar geleden dat fotografe en naamgenoot Eveline mij haar notitieboekje liet zien.

Het geheim achter de groene vingers van Eveline? Ze had het zelfhulpboek Spiegelogie van levenskunstenaar Willem de Ridder gelezen en zich aangemeld bij een ‘fanclub’. De schrijver stelt dat al je dromen zullen uitkomen wanneer je je wens uitspreekt alsof deze al heeft plaatsgevonden (dus niet: ”ik wens een dikke baan met 365 vakantiedagen” maar: ”ik heb een dikke baan met 365 vakantiedagen”) én support zoekt bij een zogenaamde ‘fanclub’ met mensen die je onvoorwaardelijk steunen. Eveline was tijdens haar eerste groepsmeeting Spiegelogie nog wat sceptisch en bestelde daarom iets tastbaars: een klavertje vier. In de daaropvolgende weken plukte ze tijdens het uitlaten van haar hond – zonder uren naar het gras te hoeven turen- de ene groene geluksbrenger na de andere.

Ik heb het boek meteen aangeschaft, dat begrijp je. (Die fanclub geloofde ik wel). Zijn theorie, gebaseerd op ‘de wet van aantrekking’ sloot perfect aan bij principes die ik onbewust al wel eens toepaste. Met Willem onder mijn arm reisde ik af naar de Paris Fashion Week voor een spannende missie. Ik wilde er alle modeshows bezoeken van top-ontwerpers die ik door de jaren heen had bestudeerd tijdens mijn modestudie. Klein probleempje: ik was niet uitgenodigd.

 ”Om mijn geloof kracht bij te zetten trok ik mijn charmantste jurkje aan, stiftte mijn lippen rood en acteerde ik dat ik een belangrijke modejournaliste was.”

Onderweg naar de eerste modeshow van een vrij onbekende ontwerper deed ik precies wat Willem de Ridder had beschreven in zijn boek. Ik visualiseerde dat ik al binnen was inclusief bijbehorende sensaties en concentreerde me op mijn gevoel tot ik een soort van ‘siddering’ door mijn lijf voelde gaan. Om mijn geloof kracht bij te zetten trok ik mijn charmantste jurkje aan, stiftte mijn lippen rood en acteerde ik dat ik een belangrijke modejournaliste was.

Vijf minuten voor showtime wandelde ik bloedzenuwachtig naar de ingang, zogenaamd druk kletsend met een telefoon aan mijn oor. Mijn acteerwerk bleek oscarwaardig. Er werd vriendelijk naar me geknikt en de bewakers vroegen tot mijn grote verbazing niet (!) naar mijn uitnodiging. Voor ik het wist stond ik ten midden van alle internationale modepers mijn allereerste Paris Fashion Week catwalkshow te bewonderen. Willem bedankt!

Backstage met King Karl

Backstage met King Karl

Deze prestatie gaf me een dopamineshot vanjewelste en de moed om het nu ook bij de invloedrijkste en tevens strengst bewaakte modeshows te proberen. Chanel, Prada, Viktor & Rolf, Alexander McQueen, Louis Vuitton… Alles lukte. En meer! Soms bewonderde ik een show helemaal achterin, hupsend op mijn tenen, een paar keer zetelde ik mezelf front row en af en toe glipte ik backstage. Dan slalomde ik door de modehysterie heen, fotografeerde de modellen en wachtte geduldig het juiste moment af voor een kiekje met een van mijn favoriete ontwerpers.

Natuurlijk was er niet alleen maar victorie. Ik stond regelmatig balend voor een dichte deur en ben ook wel eens in mijn kraag gegrepen. De belangrijkste les die ik daardoor leerde was misschien wel: geef niet op, je weet maar nooit. Juist als ik op het punt stond mijn verlies te nemen, kwam er toch nog een kans voorbij. Zo ben ik een keer als een kip zonder kop achter een paar studenten aangerend die naar binnen glipten bij McQueen terwijl de deuren al werden gesloten. Van deceptie naar euforie binnen vijf minuten. Love it!

Dit energie-experiment in een modejasje is enorm belangrijk geweest voor mijn ontwikkeling. Het zorgde er niet alleen voor dat ik mijn carrière een vlucht nam en ik werd aangenomen als moderedacteur, het gaf me vertrouwen in het leven en haar eindeloze mogelijkheden. Dit was mijn bewijs. Mijn klavertje vier.

Het boek
Handboek Spiegelogie, Willem de Ridder
Voor iedereen die niet van gelikte zelfhulpboeken houdt. Met praktische oefeningen en voorbeelden uit de praktijk.

Meer weten over ‘krijgen wat je wilt’? Lees ook: 7 boeken over de wet van aantrekking.