Op zoek naar een originele vakantiebestemming? Misschien is Paraguay wat voor je. Uit grootschalig onderzoek van Gallup blijkt dit het gelukkigste land ter wereld! Het onderzoeksbureau stelde duizenden mensen in 138 verschillende landen simpele ja/nee-vragen om hun geluk te meten. 

Lach je veel, voel je je uitgerust, vrolijk en gerespecteerd? Voor het derde jaar op een rij beantwoordde Paraguay alle vragen het positiefst. En wat blijkt? De volledige top 10 wordt gedomineerd door Latijns-Amerikaanse landen, met Denemarken als enige Europese uitzondering. Nederland deelt een 20e plaats samen met Canada, Australië en de Verenigde Arabische Emiraten.

De verklaring voor al die blije Latino’s? Volgens Gallup heeft het te maken met de focus van de cultuur op de positieve kant van het leven. En wat de denken van ‘mañana, mañana’? Oftewel: ‘haast je niet, morgen weer een dag.’ In Spaanstalige landen overheerst deze relaxte mindset. Hét medicijn tegen stress.

Opvallend is de uitkomst van Buthan, het enige land ter wereld dat haar welvaart niet meet in NBP maar in ‘Bruto Nationaal Geluk’. De Boeddhistische bevolking blijkt met een plek op nr. 82 niet bijster gelukkig te zijn, maar mag zich volgens Gallup wel het meest uitgeruste volkje ter wereld noemen.

De happy top 10:

1. Paraguay
2. Panama
3. Guatemala 
4. Nicaragua
5. Ecuador
6. Costa Rica
7. Colombia
8. Denemarken
9. Honduras
10. Venezuela

(Foto via http://flic.kr/p/4zsacV)