”Stealing brings bad karma’stond er dreigend in een boekwinkel in Ubud. ”Don’t worry, I’m a Hindu” zei een verkoper. ”In this life, I want to clean my karma’‘ sprak een priester. ”Every day I try to do good” zei een taxichauffeur. Tijdens mijn maand in Bali kon ik niet om het hartstochtelijke geloof van de Hindu’s in karma heen. 

Betekenis karma
Geïnspireerd door deze mensen en ervaringen vond ik het tijd worden voor een karma recap. Want was is karma ook al weer? Karma is de wet van oorzaak en gevolg. Wat je ook doet in je leven, elke stap en handeling heeft gevolgen. Het resultaat hiervan komt – vroeg of laat – als een boemerang weer bij je terug. 

In de Yoga Sutra’s van Patanjali (de yogi-bijbel) komt karma uitgebreid aan bod. Wat er in staat was voor mij destijds even schrikken geblazen. Want niet alleen met handelen en woorden veroorzaak je karma, maar ook met gedachten! Oeps. 

Pijnlijk of aangenaam karma
Ik leerde over pijnlijk (zwart), aangenaam (wit) en neutraal karma. Afhankelijk van de aard en intentie van je gedachten, woorden én daden creëer een van de drie. Pas wanneer je de verlichtte yogi-staat hebt bereikt en dus vrij bent geworden van persoonlijk verlangen, angst en afkeer, stijg je boven deze wet uit en creëer je geen karma meer. 

Gaat dit je net iets te ver? Toch weet ik zeker dat jij ergens ook het instinctieve geloof in karma door je aderen hebt stromen. De Nederlandse cultuur staat bol van de gezegden die er naar hinten. Denk aan: ”boontje komt om zijn loontje” ”zijn verdiende loon krijgen” en: ”Wie zaait zal oogsten”.

Karma is ons gegeven om ervaringen op te doen. Je hoofd te stoten, te groeien en het de volgende keer anders doen. Of niet.’

De ultieme wijsheid
Het is heel nobel om zoals onze lieve taxichauffeur altijd het goede te willen doen, maar toch gaat het hier niet om. Karma is ons volgens Patanjali gegeven om ervaringen op te doen. Je hoofd te stoten, te groeien en het de volgende keer anders doen. Of niet. Die keuze is aan jou. Totdat je op een dag enkel nog wordt ingegeven door wijsheid waarbij – ik citeer – ”al je handelingen in harmonie zijn met het universum en voortkomen uit een intentie voor het welzijn van alle levende wezens.” Amen.

Karmapunten scoren?
Bedenk eens van waaruit jij handelt. Zijn je gedachten, spraak en handelen in overeenkomst met elkaar? Is het louter je ego dat spreekt, of wil je het goede voor een ander en de wereld (zonder jezelf geweld aan te doen)? 

Bronnen:
Yoga-Sutra’s van Patanjali door Dr. I.K. Taimni
Meditaties op de Yoga Sutra’s van Patanjali door Elleke van Kralingen

Karma

 Lees ook: 
Train je brain voor geluk
Advies voor perfectionisten van een perfectionist